Associació Esportiva Ciutat Vella participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

L’Associació Esportiva Ciutat Vella és una entitat sense ànim de lucre que es dedica, des del 1986, a la promoció de l’esport i l’activitat física per tots els infants i joves del districte de Ciutat Vella.

“Creem i desenvolupem projectes amb l’objectiu  de lluitar contra l’exclusió social a través de l’esport i promocionar-lo com a eina educativa i de cohesió social, mitjançant el qual volem transmetre valors com el compromís o el respecte cap a la resta de participants, realitzant una correcta gestió de la diversitat.

Així doncs, els nostres tres pilars fonamentals són el de la promoció de l’esport fomentant hàbits de vida saludables, la formació de joves oferint-los la possibilitat d’estudiar temàtiques relacionades amb l’esport i l’activitat física i per últim donar l’oportunitat a aquests joves de tenir una inserció laboral vinculada amb l’esport.”

Comptant amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Esportiva Ciutat Vella s’ha consolidat en el districte com a entitat que ofereix als alumnes dels diferents centres públics i concertats totes aquelles oportunitats, socials i esportives que anteriorment no estaven cobertes, arribant actualment a gestionar les activitats  de 16 centres escolars i 4 projectes esportius de gran incidència en el districte.

+ INFO AQUÍ

 

Aparadors, treball en procés

Aquestes setmanes hem estat treballant en alguns comerços del carrer Carretes en el context del projecte “Aparadors, més que façanes”.

Els i les alumnes del programa de formació han intervingut els aparadors i s´han col·locat els vinils amb informació de projectes socials del barri, aconseguint obrir algunes persianes que estaven tancades.

Gràcies a la coordinació de DIFUSOR, els artistes urbans Z-E-B-U  han pintat les persianes dels comerços que participen al projecte.

Deixem aquí algunes imatges d´aquest procés.

Esmolats Foz participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

Esmolats Foz és un taller que està al carrer Carretes des de fa més de 25 anys.  El seu propietari Joan ens deia que abans el local estava al principi del carrer, a prop del carrer Sant Pau on hi havia locals industrials. Fins i tot hi havia moltes fusteries, com al Poble Sec i també esmoladors. “El meu tiet va començar aquest negoci d´esmolador després de la guerra”. 

En relació a la seguretat del carrer, el Joan ens deia que es tracta d´un carrer més segur que d´altres “Abans, fa 35 anys,  l´inseguretat al barri era més gran però aquest carrer era molt segur perquè hi havia molta activitat comercial i  molt diversa. Als anys 90 molts negocis varen desaparèixer. Hi havia moltes persianes tancades. La gent de tota la vida s´en va anar i va vindre un altre tipus de gent amb la qual la convivència ha sigut més difícil”

El Joan troba que no hi ha molta cohesió social entre els diferents col·lectius que conviuen al barri. Ell treballa molt amb les carnisseries pakistanesas i, ens comenta, que a diferència d´abans, ara les relacions comercials són entre homes.  “Això és molt diferent d´abans. Abans hi havia més dones, el carrer i els comerços eren de les dones, ara les dones no hi són, les relacions comercials es fan entre homes”

 

 

Estel Tàpia participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

El Centre Especial de treball Estel Tàpia neix amb el compromís de donar un servei que promogui l’autonomia i la qualitat de vida de les persones que tenen alguna discapacitat.

Identifiquem i potenciem les capacitats productives donant un lloc de treball digne on es puguin desenvolupar individualment i professionalment.

Estem especialitzats en serveis de confecció per encàrrec tant a empreses i organitzacions privades com a públiques oferint productes de qualitat i disseny atractiu. I que alhora tenen un valor afegit.

Cada comanda que rebem és una oportunitat per seguir creixent i consolidar llocs de treball que faciliten la integració plena de persones en situació de vulnerabilitat.

+INFO AQUÍ

Acte de cloenda_aparadors, més que façanes

Perquè tot allò que comença, acaba: el projecte APARADORS, MÉS QUE FAÇANES! arriba a la seva fi aquest mes i ho volem celebrar amb vosaltres!

Han sigut uns mesos intensos de formació i de treball, dissenyant, provant, experimentant … amb la complicitat de l’alumnat i del professorat, amb l’ajut del personal tècnic, el suport de les entitats públiques i privades, i sobretot amb la disponibilitat i apertura dels comerciants del barri que han participat d’aquesta experiència pilot per dinamitzar els carrers del Raval.

Farem un acte de cloenda del projecte  el proper dijous 20 de desembre al Carrer Salvadors 24 del Raval, per coneixer com va néixer el projecte, quines intervencions s’han fet i quines persones ho han fet posible

SEGUIM FENT BARRI!

 

 

Lampistería Suàrez participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

La lampisteria Suàrez, situada al carrer Carretes nº 6, també participa al nostre projecte “Aparadors, més que façanes”. Aquest comerç és una empresa familiar al barri des de fa 50 anys.

Els seus propietaris, el Carlos i el Francisco, coneixen bé l´entorn. Per a ells el carrer no es insegur i, en tot cas, l´inseguretat per algunes persones es podria resoldre amb actuació policial.  Respecte a la cohesió social, existeixen diferents nacionalitats, i hi ha algunes que s´integren més que d´altres. En tot cas, el Francisco proposa parla més els uns amb els altres i tenir bon humor ” Las risas pueden con todo”.

Per al Carlos i el Francisco, el carrer està bé cuidat tot i que hi ha gent que és molt incívica i que no respecta als altres. En relació a la qualitat de l´espai públic, pensen que el carrer està poc i mal  il·luminat. “El carrer està dividit en dues parts, aquesta part, la nostra, és més de tallers i oficis, l´altre, és més de comerços”. En relació a les activitats comercials, proposen l´activació dels locals tancats. “Per exemple, el Colmado Torràs és molt bonic i actualment està tancat i serveix com magatzem” i continuen dient: “Els locals es van tancant perquè els propietaris es fan majors i a les hores altres persones de fora els lloguen. Les persones van canviant al carrer, els veïns de tota la vida s´en van i venen noves persones, d´altres cultures, que no s´integren tant, per exemple en qüestions com el nadal”

+ INFO LAMPISTERÍA SUÀREZ

La perruqueria Sílvia participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

La perruqueria Sílvia, situada al carrer Carretes 44, també participa en el nostre projecte “Aparadors, més que façanes”. Es tracta d´un comerç del barri que esta obert des de fa 34 anys. Hem parlat amb la seva propietària, Silvia, veïna de tota la vida que va començar a treballar a la perruqueria als 20 anys.

Sílvia ens comenta que abans tots els comerços del carrer estaven oberts i tots els comerciants ens coneixien, la qual cosa donava molta seguretat. No obstant això, actualment a la Sílvia a certes hores, li dona por anar a soles pel barri.  “Ara hi ha molta gent de fora que no potencia la seguretat”. Com a possible solució per millorar la seguretat, Sílvia diu: “Abans passejava pel carrer la guàrdia urbana i això donava molta seguretat, també parlàvem amb ells dels desperfectes a l´espai públic i ells ho intentaven solucionar”

Respecte a la cohesió social Sílvia comenta que no hi ha molta cohesió entre els diversos col·lectius del carrer i, a més a més per part de certs d´ells no hi ha respecte. “S´hauria de fomentar el respecte entre les persones que vivim al barri”

Respecte a l´espai públic per a ella tot el barri s´ha anat deteriorant i per millorar-lo la gent hauria de ser més neta. “És una qüestió de conscienciació ciutadana.”

Les activitats comercials del carrer estan bé però hi han menys que abans. Sílvia ens diu que abans el carrer Carretes era un carrer molt comercial i amb molta vida. “S´hauria de potenciar també la diversitat comercial al carrer”. Respecte als locals d´oci, Sílvia proposa que estiguin més condicionats i que es potenciï l´educació ciutadana per evitar el soroll a la nit quan els locals tanquen. 

 

 

 

 

El servei mancomunat de neteja participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

SERVEI MANCOMUNAT DE NETEJA. Amb el comerç i el consum local tothom hi surt guanyant!

Servei Mancomunat de Neteja neix arrel de dues necessitats detectades al barri: les dificultats dels locals per trobar personal de neteja qualificat, i de la precarització laboral que pateix el veïnat del Raval.

S’ofereix un procés de formació tècnica en neteja i posterior contractació de qualitat a persones del barri en situació d’atur i amb dificultats per accedir a una feina i un servei de neteja professional i de confiança, reforçant els lligams entre el teixit comercial i la comunitat.

El Servei Mancomunat de Neteja és una iniciativa d’Impulsem, AEIRaval i Fem Raval.

10 entitats i 4 treballadores ja beneficien d’una economia més justa i social, feta per i per a la comunitat.

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

20180601 Devantal (1)

La farmàcia Sant Pau del Camp participa al projecte “Aparadors, més que façanes”

La farmàcia Sant Pau del Camp, situada a la cantonada del carrer Carretes i el carrer Sant Pau, també participa en el nostre projecte “Aparadors, més que façanes”.

Tot i que aquest comerç dóna servei al barri des de fa poc més d´un any, la seva propietària ens ha parlat de la seva percepció i experiència amb el carrer:

Per a ella el primer tram des de carrer Sant Pau fins a la Plaçeta de Miquel Pallés és més segur que la resta i proposa que hi hagi més il·luminació, fins i tot de nit; també proposa reforçar la presència policial al carrer. Aquest primer tram de carrer, el considera amb més qualitat d´espai públic perquè els nens i nenes juguen a la sortida de l´escola i passegen amb els seus pares. “Es podria posar algú joc per a ells a la placeta”.

Per a l´Itziar sí que existeix integració i convivència entre els diferents col·lectius del carrer. De fet, la “normalitat” que va viure al carrer quan va arribar al carrer, fa un any, el va sorprendre gratament.

L´itziar recorda el Mesón David com un lloc d´activitat i d´oci on es reunia molta gent tot i que actualment està tancat. “Era un lloc de reunió i la terrassa estava sempre molt activa”. Segon ella, es podrien potenciar més activitats d´oci amb terrasses que donessin “vidilla” al carrer. “Estaria bé fomentar la vida al carrer, la vida sana, amb terrasses i amb nens i nenes jugant”